Jak stosować FruitSmart
1. Zmierz objętość komory w m3, na tej podstawie oblicz potrzebną ilość środka FruitSmart do zaaplikowania w komorze.
2. Po napełnieniu komory owocami schłodź je do odpowiedniej temperatury (ważne, aby wszystkie owoce były tak samo schłodzone).
3. Przed przystąpieniem do aplikacji wywietrz komorę (ok. 20-30 minut), aby pozbyć się etylenu.
4. Zamknij komorę, a następnie włącz wentylatory w komorze.
5. Do naczynia wlej około 8-10 litrów ciepłej (ok. 450C) wody.
6. Naczynie ustaw w chłodni i zanurz w nim pompkę (sprawdź czy w pompce znajdują się baterie, których moc wystarczy na czas potrzebny do aplikacji
(ok. 24 godziny).
7. Do naczynia wrzuć odmierzoną dawkę preparatu FruitSmart. Produkt pakowany jest w wodno-rozpuszczalną folię, w której znajduje się biały proszek. Wrzuć cały woreczek – powinien rozpuścić się w ciągu 2-10 min.
8. Jeśli jednorazowa dawka przekracza 70 gram FruitSmart na komorę, rozłóż ją do dwóch naczyń.
9. Zamknij szczelnie komorę na 24 godziny, dopilnuj aby w tym czasie nikt jej nie otwierał.
10. Po 24 godzinach otwórz komorę i wietrz ją przez 15-20 min.
11. Po zakończeniu aplikacji FruitSmart możesz wykonywać wszystkie standardowe czynności przechowalnicze.
Dawkę FruitSmart dobieramy zawsze na podstawie wielkości komory, bez względu na ilość zgromadzonych w niej owoców. Objętość komory wylicza się w metrach sześciennych mnożąc trzy podstawowe wymiary przechowalni: szerokość x długość x wysokość, jeszcze przed wypełnieniem jej owocami. W naczyniu z preparatem FruitSmart może pozostać biały osad, lub pojawić się piana. Jest to normalne zjawisko i nie ma to wpływu na skuteczność działania produktu.
FruitSmart jest polskim środkiem na bazie 1-MCP (1-metylocyklopropen)
Skuteczność działania potwierdzona przez sadowników
Prosta, samodzielna aplikacja w optymalnym terminie
Znajdź dystrybutora na mapie lub zobacz listę wszystkich placówek.